Materialkännedom


Merino-lammull
Fin mjuk ull från levande Merinolamm från gårdar med certifierat god kontrollerad djurhållning
(kbT)/Kontrolliert biologischem Tierhaltung.
Ullen är mycket krullig och har därmed en god förmåga att binda luft vilket gör att den värmer bra. Lammullen är fuktighetsreglerande och tålig. Lammull är också naturligt svårantändligt.
Det finns mycket forskning kring de hälsosamma effekterna som just Merinolammets ull har.
Det här materialet används särskilt för små barn och äldre som tillbringar mycket tid i sängen. Barn som sover på Merinolammull är friskare, växer bättre och sover bättre enligt en forskningsstudie från Nya Zeland.

Bio-bomull
Från kontrollerade ekologiska odlingar kommer bomullen i våra täcken, kuddar, madrasser och lakan. Bomull ”andas” och är fuktreglerande. I våra produkter finns kuddar och täcken stoppade med ekologisk bomullsvadd. Överdrag till alla sängkläder är av ekologisk bomull. Bomullen är tvättbar och kan därför användas av den som är allergisk mot djurhår och damm. Certifikaten heter (kbA) och GOTS förutom IVN.
Bomull kan vävas med olika tekniker till tyger som kallas flanell, perkal, satin, poplin, frotté och flera andra. De har olika karaktär men består av samma grundmaterial, bomull, utan inblandning av syntetsika fibrer.

Naturgummi
Naturgummi görs av gummiträdets växtsaft. Gummi är ett fantastiskt material för madrasser eftersom det anpassar sig till kroppens form helt av sig självt. Det är naturligt och avger inte ohälsosamma gaser. QUL heter certifikatet för rent naturgummi/latex. Läs mer på www.qul-ev.de. Gummiträden är FSC-märkta. Odling och skörd är certiferat av FairDeal Trading.

Kokosgummi
Kokosfibrer är de fibrer som det yttersta höljet av kokosnöten består av. Dessa fibrer är mycket starka och tåliga och har använts i tusentals år för att tillverka bl a rep, mattor och borstar.
Om man kombinerar kokosfiber med naturgummi får man kokoskautschuk. Det blir ett spänstigt material som stöder kroppen, men som är fjädrande, elastiskt och bekvämt.

Kamelull
I inre Asien finns kameler som lever på höga höjder. Det underhår som dessa kamelers vinterpäls består av kammas bort på våren och blir till sköna täcken som kan användas året runt. Det här lätta fina håret transporterar fukt snabbare än andra naturliga djurhår.

Vildsiden (vegansiden)
Vildsiden innebär att man inte dödar sidenlarven som har spunnit sidenttråden till kokongen som larven lägger sig i för att omvandlas till fjäril. I vanlig, sk konventionell, odling/framställning av siden låter man sidenlarven spinna sin puppa. När puppan är klar dränker man hela puppan med larven inuti och lindar upp sidentråden för att göra tyg. I produktion av vildsiden låter man larven utvecklas till fjäril i lugn och ro och flytta ut som levande fjäril. Sedan tar man hand om puppan och sidentråden.

Dinkelskal, hirs och körsbärskärnor
Ekologisk dinkel (kbA) är robust, elastiskt och bidrar till blodcirkulationen. Dessa egenskaper gör dinkelkuddar till bra stöd för huvud och nacke.
Ekologiska hirskärnor (kbA) är mindre än dinkelkärnor. De fina små, runda och glatta hirspärlorna anpassar sig därför till allra minsta rörelse. Huvud och nacke får alltid bra stöd.
En gammal huskur är att värma eller kyla körsbärskärnor efter behov för att behandla sig själv hemma eftersom de håller temperaturen länge. Dynor och kuddar fyllda med körsbärskärnor kan användas som värmedynor i sängen eller på babyns mage.Skötsel av naturprodukter

Naturmaterial är biologiskt nedbrytbara vilket innebär att de kan återgå till naturen som jord. Eftersom de är helt naturliga kan dessa material också drabbas av mögel, insekter och djur om de inte sköts rätt.
Här följer därför några råd som hjälper dig att ta hand om dina fina naturprodukter så att de håller längre:

 • Håll alltid naturprodukter torra.
 • Förvara dem luftigt och tillsammans med lavendel, cederträ eller kryddnejlika som avskräcker mal, kvalster och insekter. Doftkrus med eterisk olja eller en påse med torkade örter är också bra i linneskåpet.
 • Sätt aldrig in fuktiga produkter av naturmaterial i skåp.
 • Välj en kudde med ett ytterfodral som kan tvättas om du vill ha ull eller gummi som fyllning.
 • Du kan ha dubbla lakan och örngott som extra skydd och draglakan vid behov.
 • Naturfibrer rör sig och påverkas av fukt och värme t ex genom krympning och töjning. Våra produkter tillverkas i generösa format för att tillåta viss krympning (ull och bomull).
 • Sol är bakterie- och mögelhämmande. Bädda inte med täta överkast utan låt din naturliga bädd vädras och solas när du inte sover i den!

   Bomull och Bambu
 • Bomull tvättas i 40-60 grader och torkas helst hängande på sträck utomhus.
 • Välj ett miljövänligt tvättmedel och tvättbollar som avkalkar vattnet om du har hårt vatten. Sköljmedel är ofta en miljöskurk och behövs inte om du har mjukt vatten. Använd ekologiska tvättprodukter!
 • Använd inte blekmedel till färgväxande bomull. Den kan bli missfärgad.
 • Dra dina bomullslakan och handdukar ordentligt efter tvätt innan ev. strykning eller mangling. Kuddar, täcken och bäddmadrasser av bomull behöver också sträckas efter tvätt för att behålla rätt form. Om man torkar i tumlare krymper de mer än om man låter dem hänga på sträck. Man kan dra och forma både ylle och bomull till önskad form i fuktigt tillstånd om man inte har tvättat för varmt.
 • Våra bomullsprodukter har generösa mått med krympmån.
 • Bambuprodukter sköts på samma sätt som produkter av bomull bortsett från att bambu tvättas i högst 50 grader.

   Naturgummi och Kokosgummi
 • Naturgummi kommer från saven av gummiträd och är alltså ett rent naturmaterial. Gummi bryts ned med tiden och blir gulaktig och smulig. Processen påskyndas av sol, värme och torka. Därför bör du skydda dina gummiprodukter från torka.
 • Gummi kan inte tvättas. Välj avtagbara och tvättbara överdrag som du kan tömma på gummi om du är orolig för smuts och fläckar.
 • Kokosgummi däremot kan sköljas igenom och sedan ställas att torka lutad mot något så att vattnet rinner ur.
 • Använd madrasskydd, bäddmadrass och eventuellt dubbla lakan i sängen till din gummimadrass för att skydda mot smuts. Använd extra draglakan vid behov.
 • Lägg ett madrasskydd av ullflanell mellan madrassen och ribbotten för att skydda mot skavning och för att bidra till att fukt ”dras” ut genom ullen från madrassen.
 • Lägg alltid en madrass av naturmaterial på en ribbotten i sängramen så att luft kommer åt att cirkulera både ovan- och underifrån. Aldrig på en tät skiva eller bara golvet. Fukten behöver kunna luftas bort effektivt.
 • Bädda inte med täta överkast, utan låt din naturliga bädd vädra när du inte sover i den.

   Lammull
 • Lammull ska helst inte tvättas. Vädra istället i solen eller på ren kall snö.
 • Om det blivit en fläck tvättar du bort fläcken med ett milt tvättmedel och ljummet vatten, men undvik att blöta hela produkten. Om det blivit en fläck av blod tvättar du med kallt vatten och gall- eller olivtvål. Om man tvättar lammull med tvättmedel försvinner det lager av fett som skyddar varje hårstrå i ullen och som är smutsavstötande.
 • Lammull krymper i tvätt. Kör inte lammullsprodukter i tvättmaskinen. Om du måste tvätta en hel ullprodukt använder du särskilt ulltvättmedel och ljummet vatten i handtvätt.
 • Ullprodukter torkas liggande på tvätträcke eller ett bord med handdukar under. Forma produkten till den storlek och proportion du önskar när den är fuktig. Om du hänger en produkt av våt lammull kommer den att töjas och deformeras.
 • Lammull ska absolut inte torkas i tumlare! Då blir det en liten hård boll av hela produkten.
 • Lammull kan drabbas av ohyra som mal eller pälsängrar. Spraya med Neem-spray för att förebygga. Om du misstänker angrepp, frys hela produkten i minst -17 grader (frysbox) eller utomhus när det är riktigt kallt för att bli av med eventuella ägg. Vädra luftigt och soligt för att undvika kvalster . Låt inte damm av ull ligga på golvet eller i botten av garderober, lådor eller hyllor.
 • Lammullsprodukterna har lite krympmån eftersom ullen är krullig och blir än mer krullig av fukt och värme. Därför krymper ditt täcke eller kudde lite med tiden.

   Kamelull
 • Kamelull ska inte tvättas. Vädra istället i solen eller på ren kall snö.
 • Om det blir en fläck tvättar du bort fläcken med ett milt tvättmedel och ljummet vatten, men undvik att blöta hela produkten.
 • Ullprodukter torkas liggande på tvätträcke eller ett bord med handdukar under. Om du hänger en produkt av våt ull kommer den att töjas och deformeras. (Om du trots allt tvättar)
 • Ska absolut inte torkas i tumlare! Då blir det en liten hård boll av hela produkten.
 • Kamelull kan drabbas av ohyra som mal eller pälsängrar. Spraya med Neem-spray för att förebygga. Om du misstänker angrepp, frys hela produkten i minst -17 grader (frysbox) eller utomhus när det är riktigt kallt för att bli av med eventuella ägg. Vädra luftigt och soligt för att undvika kvalster . Låt inte damm av ull ligga på golvet eller i botten av garderober, lådor eller hyllor.
 • Sol är bakterie- och mögelhämmande. Bädda inte med täta överkast utan låt din naturliga bädd vädras och solas när du inte sover i den.

   Dinkel och Hirs
 • Produkter fyllda med dinkelskal eller hirs kan inte tvättas. Vädra dem istället i solen.
 • Låt inte din hirs- eller dinkelkudde bli fuktig. Den kan mögla.
 • Om produkten blir smutsig tömmer du innehållet i komposten och köper ny fyllning. Tvätta och stryk fodralet och återfyll med fräscht material. Vi har material för återfyllning. Du kan inte använda hirs eller dinkelkli från mataffären för att återfylla en kudde. Det kommer att bli dammigt och ohygieniskt.
 • Sol är bakterie- och mögelhämmande. Bädda inte med täta överkast utan låt din naturliga bädd vädras och solas när du inte sover i den.
 • Det här är ätbart naturmaterial som också är mat för smådjur, så lämna inte kudden i fritidshus.


  Vildsiden (vegansiden)

Råsiden är ett lyxigt naturmaterial, lätt och luftigt. Råsiden transporterar bort fukt och känns fräscht och torrt mot huden. Våra råsiden täcken är det perfekta valet för dig som lätt blir för varm under natten. Om du har ett varmt tempererat  sovrum  under vinter månaderna så kommer detta ljuvliga täcke få dig att sova gott och djupt och du kommer att vakna upp utvilad!

Sovrumsprodukter i rena naturmaterial

Vi använder oss av rena naturmaterial såsom naturgummi, kokosfibrer kamelull, lammull och bomull.
Materialen är ekologiska och produktionen sker utan skövling och djurplågeri och alla involverade i hela produktionskedjan har bra arbetsvillkor.


Madrasser
i naturgummi och kokoskautschuk för hela familjen från baby och framåt i livet.

Bäddmadrasser i lammull och/eller bomull samt även i kombination med vildsiden.

Sängramar och ribbottnar i obehandlad eller oljad bok, körsbärs- eller valnötsträ.

Täcken och plädar i lammull, bomull, kamelhår och siden med överdrag i ekologisk bomull (kbA). Täckena kommer bl a som duo-täcken där två lika eller olika stoppade täcken binds ihop till ett varmt dubbelt täcke för vinterbruk och används enskilda under sommaren.

Kuddar för alla tänkbara behov och sovklimat. Stoppade med naturgummi, kamelhår, bomull, lammull samt dinkel- eller hirskärnor. Ergonomiska kuddar i flera mått.

Naturliga bäddprodukter även för den som är allergisk mot damm och djurhår.