Bädda skönt – bädda grönt!

Hur du bygger upp en naturlig bädd,  steg för steg

 

Hur ska en fräsch naturlig bädd utan kemikalier vara utrustad för att fungera optimalt för många års skön, frisk och vilsam sömn?
Den frågan får vi på Grön Interiör ofta och vi svarar så gärna. Såhär är en bra säng uppbyggd enligt oss.

 


 

Sängstommen

Välj en bra stomme av ett miljöschysst material med så lite plast, lack och farliga färger som möjligt. Trä är ju en klassiker och då ska det vara från förnyelsebar skog.

Du kan säkert hitta en stomme i något svenskt träslag som furu, björk eller ek i en snygg modell som du vill leva med länge. Låt inte sängramen vara slit- och släng utan en värderad möbel att ha länge och som kan gå i arv!

En ribbotten är ett måste för en säng i naturmaterial. Det måste finnas luft under madrassen för att en bra avfuktning ska ske. Om man lägger en madrass av naturmaterial direkt på golvet, eller på en plan skiva blir det sannolikt mögel med tiden under madrassen.

För sängbredder från 140 cm och uppåt behövs det ett mittstöd då nedböjningen på mitten annars kan göra att hela bädden svankar och i värsta fall kan ribborna gå av. På Grön Interiör har vi ribbottnar av trä med detaljer av naturgummi, inte plast, vilket ät ganska unikt.

se våra sängramar och tillbehör

Madrasskydd

Mellan ribbotten och madrassen lägger man helst ett madrasskydd av tovad ull som dels bidrar till att ”dra” ut fukt ur madrassen och dels blir ett skavskydd mellan ribborna och madrassen så att madrassen kan hålla längre.

se våra madrasskydd

Madrassen

Själva madrassen av naturmaterial består av naturgummi med ett överdrag av ekologisk bomull. Den kan dessutom ha ett lager kokosfibrer blandade med naturgummi till det spänstiga materialet kokosgummi. Vissa madrasser har också ett lager mjuk vadd av lammull eller bomull och  kanske ett lager hästtagel. Vi har satt ihop en guide som hjälper dig att välja rätt madrass efter din längd, kroppsform och sovstil. Vi har även extra långa madrasser upp till 220 cm.

se våra madrasser

Bäddmadrass

Bäddmadrassen lägger man över madrassen främst för att hantera den fukt vi alla avger när vi sover. Man räknar med att en vuxen person avger (ångar ut) ca 1,5 liter fukt under en natt. Det är den fukten som kan kondensera och bli till mögel om man inte vädrar bädden dagtid på nedåt och uppåt. Bäddmadrassen ska vara ganska tunn för att inte förta de ergonomiska egenskaperna hos grundmadrassen och vi på GI rekommenderar lammull för alla som tål djurhår då lammull är bra på att binda till sig fukt under natten och avge den ut i luften under dagen.

se våra bäddmadrasser

Täcke

Täcket väljer du efter dina egna preferenser vad gäller värme, tyngd, fluffighet, följsamhet, storlek och material. Grön Interiör har ett stort sortiment av täcken i flera olika storlekar och härliga naturmaterial som kamelhår, vildsiden, merinolammull (schysst producerad) och bomull.

se våra täcken

Kudde

Kudden kan vara av fluffiga lammullskulor, av lammulls- eller bomullsvadd som ger en lite fastare kudde, av kamelull som ger en mycket exklusiv och stabil kudde, eller naturgummi i flingor eller formgjuten naturgummi. Även hirs och skal från dinkel kan användas till kuddar. Dun är ju också populärt men det är tyvärr brist på dun från gårdar med schysst uppfödning. De flesta av Grön Interiörs kuddar kan öppnas så att man kan ut av stoppningen för att få önskad spänst/tjocklek på kudden.

se våra kuddar

Sängkläder

Lakan av miljö- och hudvänliga material som håller länge är av lin, ekologisk bomull eller bambu. På Grön Interiör har vi lakan av ekologisk bomull.

Bäddningen gör du så att hela sängen får luftas under dagen. Använd snygga påslakan och örngott så slipper du överkastet och vik ned täcket så att madrassen får andas några timmar (minst) på förmiddagen.

se våra sängkläder

Tvätta ansvarigt och följ instruktionerna noga!

Endast bomull tål torktumling. Vädra hellre dina produkter oftare och lägg ut bäddmadrasser och täcken i snön på vintern, om du kan. Sol, vind och snö är bästa reningen!