Vanliga frågor & svar

Här finns svar på de frågor som vi får oftast. Hittar du inte det svar du söker här så kan du skicka ett meddelande till oss så svarar vi så snart vi kan.

Svar: Dräll är ett stabilt vävt tyg som inte är töjbart. Ett överdrag av dräll är därför starkt och slittåligt men lite stumt. Jersey är ett stickat tyg och därmed töjbart. Ett överdrag av jersey är mjukt och följsamt, men något mindre slittåligt än dräll.

Svar: Om man är väldigt känslig för naturlatex eller lammull, dvs saven från gummiträdet respektive ull från lamm, så bör man inte använda produkter som innehåller dessa material precis som man undviker andra ämnen som man kan ha allergier emot. Om du är osäker bör du rådfråga din allergiläkare.

Produkterna från Prolana har oftast ett överdrag av bomull, men små partiklar kan naturligtvis komma igenom överdrag och lakan.

Svar: Efter tvätt kan det synas bruna fläckar på produkter med bomullsstoppning. Det beror på att det finns rester av bomullens fröskal i den oblekta ekologiska stoppningen. Fröskalet smulas i tvätt och ser ut som fläckar. De försvinner vartefter i tvätt och är inte “farliga”, bara naturliga. Tvätta därför bomullsstoppade produkter som Firenze och Lena separat, så att det inte färgar av sig på något annat.

Svar: Ja leverans ingår i priset inom Sverige för konsumenter. Se våra Köpvillkor.

Svar: Det väljer du själv för mindre paket. Vi skickar ut svenska lagervaror med DHL måndag, tisdag och torsdag. Utlämningsställen kan inte hantera stora paket så om det är flera paket eller större, som madrasser, så går de direkt hem till dig.

Madrasser för vuxna skickas direkt från fabriken i Tyskland när de är färdiga. Vårt fraktbolag hämtar dem i södra Tyskland, kontaktar dig för att stämma av en bra tid före leverans och kör direkt till din dörr. Inbärning ingår dock inte.

Svar: Fabriksgarantin gäller i två år. Dvs om det är sömmar som spruckit eller andra material- eller tillverkningsfel, eftersom man upptäcker dessa ganska snart. Det är dock väldigt ovanligt att de förekommer fel då madrasserna sys för hand i Tyskland efter beställning. Gummimadrasser håller länge, 15-20 år, om de inte utsätts för direkt solljus och torka. Man bör följa skötselanvisningarna.

Svar: Madrasserna finns i många olika varianter och är mycket bekväma. Läs gärna avsnittet Att välja madrass och ring oss sedan så hjälps vi åt att hitta rätt.

Svar: Naturgummi/latex är betydligt mjukare än kokosgummi. Kokosgummi är fibrer/hår från kokosnötens ytterskal som blandats med naturgummi till en fastare skiva med spänst, men som är ganska fast. Läs mer om våra material här.

Svar:  Om man vill ha en bredare madrass än 140 cm blir det alltid med två madrasskärnor. Det kan gå att få ett gemensamt överdrag så att skarven inte känns. Om man sedan lägger på en bäddmadrass i det breda måttet blir det som en stor bred säng. Gummi är ett tungt material så det blir tungt och ohanterligt med väldigt breda madrasser.

I Sleep Line-konceptet kan man ha två madrasser med olika egenskaper i samma fodral utan att uppleva en skarv. Båda två får då optimalt ergonomisk madrass.

Svar: Rekommendationen är att välja en madrass som är ca 30 cm längre än du själv. Då kan du ligga raklång utan att fötter eller huvud tynger ned i någon av änderna och skapar obalans. Läs mer här: Att välja madrass 

Svar: Om man vill ha en kortare/mindre madrass en standardmått skärs en madrass i den närmast större storleken ner. Du betalar för den större madrassen men får ditt önskade mått. Detta gäller dock inte de små barnmadrasserna.
Om du vill ha en längre madrass tillkommer 15% på priset för den önskade modellen i standardstorlek.

Svar: Om man vill minimera risken för större olyckor i sängen kan man göra så här. Förslag med lagren beskrivna underifrån och upp:

1. Madrass

2. Bäddmadrass

3.a Madrasskydd med plastad undersida. Dessa kan tvättas i maskin och återanvändas. De suger inte upp vätska men skyddar mot fläckar längre ned i bädden.

3.b Om man förväntar sig risk för större läckage lägger man en skiva ullflanell över det plastade madrasskyddet. Ullen är bra på att suga upp större mängder vätska. Om den blir blöt kan man skölja av det drabbade området med ljummet vatten i dusch/badkar, men man tvättar det inte i maskin. Ullen är också luktreducerande.

3.c. Ullflanell är också lämplig för den som svettas kraftigare under natten. Då använder man inte det plastade madrasskyddet, men låter bädden luftas väl under dagen.

3.d Om man inte förväntar sig större läckage, eller svettas, så kan man ha god nytta av ett moltonöverdrag av bomullsflanell.
Då använder man inte det plastade madrasskyddet.

4. Underlakan av valfri sort.

Svar: Om det finns risk för sängvätningen, eller en utspilld kaffekopp, är madrasser med lammull det bättre alternativet då det dels torkar fortare än bomull och inte håller kvar någon lukt.

Du kan tvätta det avtagbara överdraget av bomull, dropptorka (inte torktumlare) och sträck det när det är fuktigt, stryk det ordentligt särskilt vid sömmar och dragkedja.

Låt madrasskärnan torka luftigt (välj helst den med lammull) och sätt tillbaka i överdraget när allt är torrt.

Svar: För att få en fräsch ekologisk och ergonomisk bädd behöver man en sängram, en ribbotten, en bra madrass, bäddmadrass och lakan. För att förlänga hållbarheten och underlätta skötsel och hygien rekommenderar vi ett madrasskydd av lammull mellan ribbotten och madrass och ett madrasskydd av bomull mellan bäddmadrass och underlakan. Läs mer här Bädda skönt – bädda grönt.

ställ din fråga här