Vanliga frågor & svar

Här finns svar på de frågor som vi får oftast. Hittar du inte det svar du söker här så kan du skicka ett meddelande till oss så svarar vi så snart vi kan.

Ska vi välja överdrag av dräll eller jersey?

Svar: Dräll är ett stabilt vävt tyg som inte är töjbart. Ett överdrag av dräll är därför starkt och slittåligt men lite stumt. Jersey är ett stickat tyg och därmed töjbart. Ett överdrag av jersey är mjukt och följsamt, men något mindre slittåligt än dräll.

Kan man få allergiska reaktioner av latex eller ull via era gummi- eller ullprodukter?

Svar: Om man är väldigt känslig för naturlatex eller lammull, dvs saven från gummiträdet respektive ull från lamm, så bör man inte använda produkter som innehåller dessa material precis som man undviker andra ämnen som man kan ha allergier emot. Om du är osäker bör du rådfråga din allergiläkare.

Produkterna från Prolana har oftast ett överdrag av bomull, men små partiklar kan naturligtvis komma igenom överdrag och lakan.

Varför är det bruna fläckar på min bomullsprodukt?

Svar: Efter tvätt kan det synas bruna fläckar på produkter med bomullsstoppning. Det beror på att det finns rester av bomullens fröskal i den oblekta ekologiska stoppningen. Fröskalet smulas i tvätt och ser ut som fläckar. De försvinner vartefter i tvätt och är inte “farliga”, bara naturliga. Tvätta därför bomullsstoppade produkter som Firenze och Lena separat, så att det inte färgar av sig på något annat.

Ingår frakten i priset?

Svar: Ja leverans ingår i priset inom Sverige för konsumenter. Se våra Köpvillkor.

Sker leverans till ett utlämningsställe eller hem?

Svar: Det väljer du själv för mindre paket. Vi skickar ut svenska lagervaror med DHL måndag, tisdag och torsdag. Utlämningsställen kan inte hantera stora paket så om det är flera paket eller större, som madrasser, så går de direkt hem till dig.

Madrasser för vuxna skickas direkt från fabriken i Tyskland när de är färdiga. Vårt fraktbolag hämtar dem i södra Tyskland, kontaktar dig för att stämma av en bra tid före leverans och kör direkt till din dörr. Inbärning ingår dock inte.

Hur lång är garantin för Prolanas produkter?

Svar: Fabriksgarantin gäller i två år. Dvs om det är sömmar som spruckit eller andra material- eller tillverkningsfel, eftersom man upptäcker dessa ganska snart. Det är dock väldigt ovanligt att de förekommer fel då madrasserna sys för hand i Tyskland efter beställning. Gummimadrasser håller länge, 15-20 år, om de inte utsätts för direkt solljus och torka. Man bör följa skötselanvisningarna.

Är madrasserna ergonomiska?

Svar: Madrasserna finns i många olika varianter och är mycket bekväma. Läs gärna avsnittet Att välja madrass och ring oss sedan så hjälps vi åt att hitta rätt.

Vilket är mjukast? Kokosgummi eller naturgummi/latex?

Svar: Naturgummi/latex är betydligt mjukare än kokosgummi. Kokosgummi är fibrer/hår från kokosnötens ytterskal som blandats med naturgummi till en fastare skiva med spänst, men som är ganska fast. Läs mer om våra material här.

Kan man få en hel madrass till en dubbelsäng?

Svar:  Om man vill ha en bredare madrass än 140 cm blir det alltid med två madrasskärnor. Det kan gå att få ett gemensamt överdrag så att skarven inte känns. Om man sedan lägger på en bäddmadrass i det breda måttet blir det som en stor bred säng. Gummi är ett tungt material så det blir tungt och ohanterligt med väldigt breda madrasser.

I Sleep Line-konceptet kan man ha två madrasser med olika egenskaper i samma fodral utan att uppleva en skarv. Båda två får då optimalt ergonomisk madrass.

Hur lång madrass ska man ha?

Svar: Rekommendationen är att välja en madrass som är ca 30 cm längre än du själv. Då kan du ligga raklång utan att fötter eller huvud tynger ned i någon av änderna och skapar obalans. Läs mer här: Att välja madrass 

Kan man beställa en madrass i ett annat mått än standard?

Svar: Om man vill ha en kortare/mindre madrass en standardmått skärs en madrass i den närmast större storleken ner. Du betalar för den större madrassen men får ditt önskade mått. Detta gäller dock inte de små barnmadrasserna.
Om du vill ha en längre madrass tillkommer 15% på priset för den önskade modellen i standardstorlek.

Accordion Panel

Svar: Lägg på en bäddmadrass av lammull, Mira eller Cecena tunn (lammull – sköljbar) eller Lena resp. Firenze (bomull – tvättbar) samt en moltonväv eller ett bäddmadrasskydd med plastad undersida. Många småbarnsföräldrar berättar att de lagt en lammullsflanell istället för moltonväv och klarat “olyckorna” bättre med den. Lammull är ett bättre alternativ då det inte blir lika vått som bomull och motstår att ta åt sig lukt.

Hur hanterar man en inträffad ”olycka” i sängen?

Svar: Om det finns risk för sängvätningen, eller en utspilld kaffekopp, är madrasser med lammull det bättre alternativet då det dels torkar fortare än bomull och inte håller kvar någon lukt.

Du kan tvätta det avtagbara överdraget av bomull, dropptorka (inte torktumlare) och sträck det när det är fuktigt, stryk det ordentligt särskilt vid sömmar och dragkedja.

Låt madrasskärnan torka luftigt (välj helst den med lammull) och sätt tillbaka i överdraget när allt är torrt.

Hur bygger man upp bädden enligt ert system?

Svar: För att få en fräsch ekologisk och ergonomisk bädd behöver man en sängram, en ribbotten, en bra madrass, bäddmadrass och lakan. För att förlänga hållbarheten och underlätta skötsel och hygien rekommenderar vi ett madrasskydd av lammull mellan ribbotten och madrass och ett madrasskydd av bomull mellan bäddmadrass och underlakan. Läs mer här Bädda skönt – bädda grönt.

ställ din fråga här