Att välja madrass

 

Så här kan du tänka när du väljer madrass

Alla är vi olika skapta och har olika vanor då vi sover. Därför är det viktigt att välja en madrass som verkligen ger förutsättningar för att nattvilan ska kunna vara optimal och att du under sömnen inte ska bli skadad av din madrass och vakna med nackont eller ryggbesvär.

Tänk logiskt när du ska välja bädd! Hur stora avståndsskillnader är det mellan ut- och inbuktningarna i din kropp? T ex mellan axel och midja respektive midja och höft när du ligger på sidan? Hur lång är du? Vad väger du? Vill du sova fast eller mjukt? På sidan, ryggen eller magen?
För att du ska ligga ergonomiskt riktigt på sidan ska ryggraden vara rak, horisontellt, genom hela kroppen. Din madrass ska alltså tryckas ned av din axel och höft när du ligger på sidan. Den ska samtidigt var så fast under bröstkorg, midja och ben, att en horisontellt dragen linje genom huvud, ryggraden och benen är rak. Då behöver du en madrass som är tillräckligt tjock och som ger efter där kroppens delar skjuter ut och är fast där din kropp behöver stöd.
För en kvinna med storlek 40 skiljer det upp till 6-10 centimeter mellan midjemått (75 cm) och höftmått (100 cm) i sidan. För att höften och midjan då ska ligga i våg krävs det att madrassen ska kunna komprimeras där den punktbelastas och fortfarande vara bekväm för höften, samtidigt som den stöder midjan och benen.

Slutsatser från ovanstående blir då:

  • Madrassen behöver vara tillräckligt tjock och formbar
  • Madrassen behöver ha olika bärighet i olika zoner beroende på vilken kroppsdel som vilar där.
  • Alla människor kan inte ha likadant utformade madrasser för optimal ergonomi eftersom våra kroppar har olika mått och form.
  • Utformningen av madrassen skiftar under livets gång beroende av att våra kroppar förändras.

Frågor att ställa sig

Hur sover du?

Vissa sover alltid på rygg, andra alltid på sidan och ytterligare andra byter sovställning flera gånger under natten. Din sovställning påverkar också vilken typ av madrass du bör välja. Om du sover mest på sidan bör du tänka noga på hur din madrass är utformad så att din ryggrad blir rak när du ligger på sidan. Om du sover på mage eller rygg kan du behöva en madrass som har samma bärighet över hela ytan och rätt fasthet för dig beroende på din tyngd.

Hur tung är du?

Din vikt inverkar också på valet av madrass. Du ska ligga med rak ryggrad, inte sjunka ned djupt i madrassen hela du. En fastare madrass ger bättre stöd åt en tyngre kropp.  Kokosgummi ger fastare madrasser.

Hur lång är du?

Dina ben och fötter behöver stöd av hela madrassen! Om du är 190 cm lång behöver du en madrass som är minst 210 cm för att kroppen ska vila ergonomiskt riktigt när du sover. Är du ännu längre behöver du så klart en ännu längre madrass! En marginal på 10 cm ovanför huvudet och 10 cm nedanför fötterna när du ligger raklång är ett minimum. Prolanas madrasser kan fås i längderna 200, 210 och 220 cm. Extrakostnaden för 210 och 220 cm är 15% mer än motsvarande modell i längden 200 cm. En extra avgift på 500 kr tillkommer också för specialmått. Ange att du vill ha en extra lång madrass i kommentarfältet eller ring/mejla när du gör din beställning.

Vilken form har din kropp? Rak eller som en kontrabas?

Sidosovare med kurvig form bör välja någon av våra mjuka madrasser med en kärna av rent naturgummi t ex Sleep Line Extra mjuk eller Sleep Line Mjuk.
Kvinnor som sover på sidan behöver oftast tjocka, relativt mjuka madrasser så att de ska fungera för stora skillnader i mått mellan t ex höft och midja och att madrassen ska ge efter men ändå vara mjuk där den komprimeras som mest. En kvinna med storlek 40 har midjemått ca 75 cm och stussmått ca 100 cm, vilket ger en måttskillnad på totalt 25 cm skillnad mellan midja och höft runt kroppen. Detta innebär att madrassen behöver vara tillräckligt tjock för att ge utrymme för komprimeringen under höft och axel och bärighet i övrigt.
Samma resonemang gäller naturligtvis för alla, oavsett kön, om skillnaden mellan t ex axel och midja är markant.
Valet av madrass ur vårt sortiment blir då Sleep Line Extra mjuk eller Sleep Line Mjuk i 100% naturgummi (QUL).

Rakare kroppslinjer och du som sover på rygg eller mage:

För personer med jämnare kroppsform och som inte har hög kroppsvikt passar madrasserna i serien Samar. De är ca 15 cm tjocka och finns i tre olika fastheter: Samar medelmjuk, Samar medelfast och Samar fast. Titta också på Sleep Line Medelmjuk, Sleep Line Medelfast och Sleep Line Fast.

Om du vill ligga lite fastare eller om du väger lite mer väljer du med fördel en madrass som är byggd av både naturgummi och skivor av kokosfibrer med naturgummi. Våra mest populära val där är Sleep Line Medelfast eller Sleep Line Fast. Ni kan välja två olika madrassvarianter i Sleep Line-serien och kombinera dessa i ett och samma överdrag till en skön dubbelsäng som passar er båda.

Båda ska sova bekvämt i en dubbelsäng!

Eftersom vi är så olika fysiskt bör vi inte ha likadana madrasser. Det innebär att två personer som delar säng oftast behöver var sin madrass. Men man vill ju helst inte få en skarv mellan två madrasser. Lösningen är att välja en gemensam sängram, var sin personligt utformad madrass i enskilt eller gemensamt överdrag, men i samma tjocklek och en gemensam bäddmadrass. Är någon av er längre än 180 cm behöver ni dessutom en säng som är längre än 200 cm för att ryggen och kroppen i övrigt ska kunna vila balanserat. Madrassen ska minst räcka 10 cm ovan huvudets nivå och 10 cm nedanför fötterna när du ligger ned.
Parets madrasser finns i serien Sleep Line (SL) där alla madrasskärnor är 15 cm tjocka. SL-Extra mjuk, SL-Mjuk och SL-Medelmjuk är helt i naturgummi och SL-Medelfast och SL-Fast i kombinationer av naturgummi och kokosgummi. Välj mellan olika överdrag. Annars välj två jämnhöga madrasser som passar er ur de övriga sortimentet.

Skarv?

Alla Sleep Line-madrasser kan fås som två madrasser i bredden 80, 90 och 100 i samma överdrag till samma pris som två enkla. Det kallas då Partnerval. Det blir ingen skarv alls då överdraget håller samman madrasskärnorna. Madrasserna levereras då i två paket med en madrass i fodralet och den andra utan fodral. Du får stoppa i den andra vid hemkomst. Detta gäller också om man vill ha två av samma av de andra vuxen-madrasserna, men från SL-serien kan man alltså ha två olika.

Vill du ha Partnerval skriver du en rad om detta i kommentarsfältet i din order.

Överdrag?

De flesta av våra madrasser kan du välja med överdrag av olika typer:

a. Lammullsstoppad quiltad jersey (stretchigt tyg)
b. Lammullsstoppad quitad dräll (fast tyg)

Vi föreslår stoppad jersey om du vill ha riktigt bra följsamhet och eftergift. Quiltad dräll om du vill ha ett mer stabilt överdrag.

Alla madrasser med stoppat överdrag har quiltad dräll på sidorna med stabila handtag och valet gäller översidorna. Se bilderna vid respektive produkt.

Sköna bäddmadrasser i ren ull, kombinerat med siden eller bomull

Vi har flera olika bäddmadrasser för att ytterligare göra sängen optimal för din nattvila. Välj mellan ren ekologiskt hanterad lammull från garanterat god djurhållning kombinerad med skön ekologisk bomull i olika tjocklek, stoppning och utformning eller endast bomull för den som vill kunna tvätta bäddmadrassen eller är allergisk mot djurhår. Lammull är ett material som är fantastiskt vad gäller hantering av fukt och värme. Det är torrt och varmt och tar dessutom hand om dofter på ett rent magiskt sätt. Bäddmadrasser finns i format som passar alla madrasser och kan även fås i specialmått.
Man vill inte ha en alltför tjock bäddmadrass eftersom den kan göra att hela madrasslösningen blir för stum. För att kunna utnyttja effekten hos huvudmadrassens egenskaper optimalt, ska bäddmadrassen mest vara ett extra upptag av den fukt som avges under natten och göra det praktiskt att bädda. Bäddmadrassen är en del av den totala bäddlösningen med rätt val av madrass, ribbotten med dennas inställning av spänst och eftergifter, därefter madrasskyddet i lammullsflanell som avluftar madrassen underifrån.

Hur beställer jag en extra lång madrass eller säng?

Man anger önskan om extra längd i kommentarfältet i webbshoppen som kommer upp då man beställer. Det går inte att skriva in en post i webbshoppen som inte är fix. Det blir ju en procentuellt högre kostnad (x1,15) för den modell man väljer av madrass, bäddmadrass och underlagsflanell. Det gäller längderna 210 och 220 cm i sortimentet för vuxna.

För sängramarna: Det finns en fix kostnad för extra längd som bara är beroende av träslaget. Då står den som en egen post under respektive sängram samt under rubriken Tillbehör.

För ribbottnar: Du behöver kontakta oss för ett pris, ring eller mejla.