Om Prolana

 

Prolanas historia – tyskt hantverk med miljöhänsyn och etik!

Prolana ägs och drivs av Norbert Baldauf som också startade företaget redan år 1987.
Det är ett företag som drivs med mycket kärlek och åtagande. Allt görs med största möjliga hänsyn till miljö, material, människor och djur.
Idén till Prolana fick Norbert då han arbetade på en gård som födde upp mjölkfår. Uppfödningen skedde enligt mycket högt ställda krav vad gäller djurens välbefinnande och den var helt ekologisk. När Norbert såg att man slängde bort all den fina ullen från fåren då de klipptes, i stället för att ta vara på den, blev han upprörd.  Det ansågs inte vara lönsamt att ta vara på ullen, tvätta och karda den på den tiden i Tyskland och likadant är det fortfarande i flera euroepiska länder inklusive Sverige. Ullen skickas till tippen eller till kompost och istället importeras ull från länder där djurskyddet inte är lika starkt och där det inte är ekologiska principer som råder, tvärtom. Norbert bestämde sig för att börja ta tillvara ullen och göra något användbart och värdefullt av den. Resultatet blev företaget Prolana som betyder ”för ull” på latin.

Prolanas fabrik och produktion

Tillverkningen av Prolanas produkter sker i den egna anläggningen i den lilla pittoreska byn Waldburg i södra Tyskland nära staden Constanz. Madrasser, täcken och kuddar sys av skickliga hantverkare som är fast anställda och har en mycket trevlig arbetsmiljö med schyssta villkor enligt tysk lag. Eftersom produktionen sker i Tyskland kan man inte Fairtrade-märka dessa produkter.
Men alla material kommer inte från Tyskland. Gummi, bomull och kokos kommer från länder i Asien där de odlas och framställs med ekologiska metoder. Dessa produkter är märkta med Fair Deal-certifikatet för att visa att sociala hänsyn tas och att alla i produktionskedjan får bra betalt.
Till fabriken i Tyskland kommer råvarorna till madrasser i form av gjutna block i standardformaten för madrasserna. På fabriken monteras sedan rätt tjocklek och mjukhet av madrassjoken samman till madrasser och överdragen sys på plats med eller utan quiltad ull.
Hela produktionen utmärks av mycket hög kvalitet i hantverket och stor arbetsglädje.

Varje produkt tillverkas hantverksmässigt efter kundorder i den lilla fabriken i södra Tyskland.

Prolanas filosofi

Höga ideal, kvalitet och omsorg är nyckelord för Prolana. Så här sammanfattar det själva sin filosofi (översatt till svenska av Edura):
”Vitaliserande  sömn i hälsosamma material som producerats ekologiskt.”
”Hälsosam sömn och ett aktivt liv”
 
” Sömn – vad himmelska förnimmelser vi förknippar med det ordet! Återhämtning, avkoppling, vila och vederkvickelse . Inte undra på att vi känner oss levande när vi har sovit gott. Men att sova är allt annat än att göra ingenting. Medan vi sover utför både kropp och själ en mängd olika uppgifter som återställer vår styrka och vitaliserar oss. Omgivningen för vår sömn är avgörande för att vara vitaliserande och för att du ska känna dig energisk under dagen och bör därför väljas med omsorg. Vårt undermedvetna svarar också på en miljö där vi känner oss trygga och välmående.
 
På PROLANA har vi ägnat de senaste 20 åren till ämnet hälsosam sömn och att göra det möjligt för dig att skapa din egen personliga sköna sovplats. Vi är övertygade om att hälsosam sömn är en naturlig grund för ett fullvärdigt och aktivt liv.

Vi tillverkar produkter för sängen av högsta kvalitet med stor omsorg och en känsla av ansvar av rena naturmaterial .
Vi lägger stor vikt vid att processen att skapa PROLANAs produkter inte skadar samhället eller miljön.
 
PROLANAs sängprodukter är tillverkade för hand för dig med kärleksfull uppmärksamhet på detaljer och stor hänsyn till hälsa och ekologi. För din hälsa och ett rikt liv.”

Etik, ekologi och utveckling

Alla råmaterial som ingår i Prolanas produktion är mycket noga utvalda. Bomull, lammull, dinkel och kärnor används endast om de är ekologiskt certifierade. Men det räcker inte med att ursprungsmaterialet är ekologiskt. Därför kontrolleras allt material regelbundet för att säkerställa att de är rena från gifter av den oberoende kontrollorganisationen Eco-Institute i Köln.

Prolanas fabrik är certifierad enligt riktlinjerna i den internationella organisationen GOTS. Hela anläggningen är certifierad av det oberoende certifieringsorganet GOTS för ekologisk textil produktion. Produktionen sker enligt riktlinjerna från GOTS, IVN och FSC.

Prolana är också en aktiv medlem i QUL e.V., en föreningen som arbetar med kvalitet och standard för ekologisk produktion av naturgummimadrasser.
Flera av Prolanas produkter har blivit belönade av ÖKO-TEST med deras högsta betyg “Highly recommended”. Det här mycket kritiska konsumentmagasinet sätter stort värde på hälso- och miljöfaktorer. 

Hos Prolana är man starkt åtagen att enbart använda hälsosamma material som framställs utan att skada miljön och utan att exploatera människor, att sköta en schysst handel och använda högsta möjliga standard för kvalitet. Prolana bidrar också till samhällena där råvarorna produceras.