Om våra material

Lammull

Fin mjuk ull från gårdar med certifierat god kontrollerad djurhållning (kbT)/Kontrolliert biologischem Tierhaltung.
Ullen har en god förmåga att binda luft vilket gör att den värmer bra. Lammullen är fuktighetsreglerande och tålig. Lammull är också naturligt svårantändligt.

Bio-bomull

Från kontrollerade ekologiska odlingar kommer bomullen i våra täcken, kuddar, madrasser och lakan. Bomull ”andas” och är fuktreglerande. I våra produkter finns kuddar och täcken stoppade med ekologisk bomullsvadd. Överdrag till alla sängkläder är av ekologisk bomull. Bomullen är tvättbar och kan därför användas av den som är allergisk mot djurhår och damm. Certifikaten heter (kbA) och GOTS förutom IVN.
Bomull kan vävas med olika tekniker till tyger som kallas flanell, perkal, satin, poplin, frotté och flera andra. De har olika karaktär men består av samma grundmaterial, bomull, utan inblandning av syntetsika fibrer.

Naturgummi

Naturgummi görs av gummiträdets växtsaft. Gummi är ett fantastiskt material för madrasser eftersom det anpassar sig till kroppens form helt av sig självt. Det är naturligt och avger inte ohälsosamma gaser. QUL heter certifikatet för rent naturgummi/latex. Läs mer på www.qul-ev.de. Gummiträden är FSC-märkta. Odling och skörd är certiferat av FairDeal Trading.

Kokosgummi

Kokosfibrer är de fibrer som det yttersta höljet av kokosnöten består av. Dessa fibrer är mycket starka och tåliga och har använts i tusentals år för att tillverka bl a rep, mattor och borstar.
Om man kombinerar kokosfiber med naturgummi får man kokoskautschuk. Det blir ett spänstigt material som stöder kroppen, men som är fjädrande, elastiskt och bekvämt.

Kamelull

I inre Asien finns kameler som lever på höga höjder. Det underhår som dessa kamelers vinterpäls består av kammas bort på våren och blir till sköna täcken som kan användas året runt. Det här lätta fina håret transporterar fukt snabbare än andra naturliga djurhår.

Vildsiden (vegansiden)

Vildsiden innebär att man inte dödar sidenlarven som har spunnit sidenttråden till kokongen som larven lägger sig i för att omvandlas till fjäril. I vanlig, sk konventionell, odling/framställning av siden låter man sidenlarven spinna sin puppa. När puppan är klar dränker man hela puppan med larven inuti och lindar upp sidentråden för att göra tyg. I produktion av vildsiden låter man larven utvecklas till fjäril i lugn och ro och flytta ut som levande fjäril. Sedan tar man hand om puppan och sidentråden.

Dinkelskal och hirs

Ekologisk dinkel (kbA) är robust, elastiskt och bidrar till blodcirkulationen. Dessa egenskaper gör dinkelkuddar till bra stöd för huvud och nacke.
Ekologiska hirskärnor (kbA) är mindre än dinkelkärnor. De fina små, runda och glatta hirspärlorna anpassar sig därför till allra minsta rörelse. Huvud och nacke får alltid bra stöd.

Sovrumsprodukter i rena naturmaterial

Vi använder oss av rena naturmaterial såsom naturgummi, kokosfibrer kamelull, lammull och bomull.
Materialen är ekologiska och produktionen sker utan skövling och djurplågeri och alla involverade i hela produktionskedjan har bra arbetsvillkor.

Madrasser 
i naturgummi och kokoskautschuk för hela familjen från baby och framåt i livet.

Bäddmadrasser i lammull och/eller bomull samt även i kombination med vildsiden.

Sängramar och ribbottnar i obehandlad eller oljad bok, körsbärs- eller valnötsträ.

Täcken i lammull, bomull, kamelull och siden med överdrag i ekologisk bomull (kbA). Täckena kommer kan användas som duo-täcken där två lika eller olika stoppade täcken binds ihop till ett varmt dubbelt täcke för vinterbruk och används enskilda under sommaren.

Kuddar för alla tänkbara behov och sovklimat. Stoppade med naturgummi, kamelull, bomull eller lammull. Ergonomiska kuddar i flera mått.

Naturliga bäddprodukter även för den som är allergisk mot damm och djurhår.